Kuntavaalit on jo ovella

Kuntavaalit on jo ovella

Neljän vuoden välein järjestettävät kuntavaalit käydään reilun kuukauden päästä huhtikuussa kaikissa Suomen kunnissa. Vaaleilla valitaan jokaiseen kuntaan valtuutetut ja varavaltuutetut seuraaviksi vuosiksi ja kuten kuntavaaleissa on tapana, vain oman asuinkuntansa ehdokkaita on mahdollista äänestää. Ja myös ehdokkaiden täytyy olla siinä kunnassa kirjoilla, minkä kunnan tai kaupungin valtuustoon pyrkii. Vuoden 2017 kuntavaalit ovat siinä mielessä historialliset, että ensimmäistä kertaa yli 60 vuoteen vaalit järjestetään parittomana vuonna. Tämä johtuu siitä, että toukokuun alussa 2015 säädetyssä uudessa kuntalaissa vaalipäivä siirrettiin huhtikuulle, kun aikaisemmin vaalit järjestettiin aina lokakuussa. Nyt tulevissa vaaleissa valitut valtuutetut aloittavat luottamuksellisissa tehtävissään kesäkuun ensimmäinen päivä kuluvaa vuotta ja toimikausi päättyy vastaavasti 31.5.2021.

Helmikuun viimeisenä päivänä julkaistiin kuntien lopulliset ehdokaslistat, joiden joukosta siis valtuustot lopulta valitaan. Porin kuntavaaliehdokkaiksi ilmottautui yhteensä 373 kuntapoliitikon paikkaa hamuavaa miestä ja naista. Suurimmat ehdokaslistat löytyivät kokoomukselta ja sosialidemokraattiselta puolueelta eli SDP:ltä. jotka perinteisesti ovatkin vuodesta toiseen Porin isoimmat puolueet kannattajamittausten perusteella. Myös muut eduskuntapuolueet ruotsalaista kansanpuoluetta (RKP) lukuunottamatta saivat ehdokkaita kaupungissa: 40-50 ehdokkaan listan vaaleihin saivat haalittua kasaan vihreät, vasemmistoliitto sekä keskusta, kun taas perussuomalaisten suosio kaupungissa on kääntynyt hieman laskuun näkyen myös hieman lyhempänä ehdokaslistana. Kristillisdemokraattien listoilla ehdokkaita on noin parikymmentä ja yksittäisinä villeinä kortteina vaaleissa nähdään myös kommunistisen työväenpuolueen (KTP) ainoa ehdokas Pasi Kaarrela, piraattipuoluetta niin ikään yksin edustava Pyry Juutilainen ja valitsijayhdistyksen kirjoilta vaaleissa läpimurtoa hakeva Jouni Lehtimäki. Suomen kommunistinen puolue (SKP) sai vaaleihin jopa kaksi ehdokasta: Pekka Lundgrenin ja Matti Vuorenpään. Täyttä 88 ehdokkaan listaa ei saanut täyteen yksikään vaaleissa ehdolle asettautunut puolue.

Koko Porin ehdokaslistalta löytyy useita valtuustosta jo ennestään tuttuja nimiä ja myös Arkadianmäen käytävätkin tuntevia politiikan konkareita, mutta myös piristävän paljon kuntavaalien ensikertalaisia. Istuvista kansanedustajista Krista Kiuru, Laura Huhtasaari, Ari Jalonen sekä Jaana Laitinen-Pesola ovat asettuneet ehdolle. Sen sijaan entinen kansanedustaja, kokoomuksen Sampsa Kataja päätti jättäytyä ulos vaaleista. Sen sijaan ehkä suurin yllätys tuli SDP:n leiristä, kun Antti Vuolanne ei asettunut vaaleissa ehdolle. Vuolanne pyrkii Imatran kaupunginjohtajaksi ja siitä syystä katsoi parhaaksi astua syrjään kuntapolitiikasta.

Varsinainen vaalipäivä on sunnuntai 9.4.2017.