Lentäen Tukholmaan tai Helsinkiin? Kyllä!

Lentäen Tukholmaan tai Helsinkiin? Kyllä!

Satakuntaa vähemmän tunteville ulkopaikkakuntalaisille voi tulla pienenä yllätyksenä, että Porissa on lentoasema, jolla on jo vuosikymmenten ajan liikennöity lähinnä tilauslentojen ja harrasteilmailun tiimoilta. Vuosittainen matkustajamäärä on verrattain pieni, vain noin 11 000 (vrt. Suomen toiseksi vilkkaimman lentokentän eli Oulun lentoaseman matkustajamäärään, noin miljoona matkustajaa per vuosi). Porin lentoasemalla on vain kaksi kiitotietä ja vähäisen liikennöinnin vuoksi sen keskustaa lähellä oleva sijainti ei aiheuta varsinaisia meluhaittoja porilaisille.

Lentoasema on elänyt vuosia hiljaista rinnakkaiseloa kaupungin eteläpuolella vähäisen, epäsatunnaisen liikennöintinsä kanssa, mutta tulevana keväänä Satakunnasta lomamatkalle lähteviä matkaajia Porin lentoasema tulee palvelemaan erittäin mukavalla tavalla, sillä huhtikuun 2017 loppupuolella lentoasemalla starttaa reittilennot Porin ja Tukholman sekä Porin ja Helsingin välillä. Visit Pori Oy, jonka omistaa täysin Porin kaupunki, ja lentoliikennöitsijä Nextjet AB allekirjoittivat maaliskuun alussa sopimuksen, joka takaa liikennöinnin aloittamisen jo näinkin nopealla aikataululla. Alkuperäisissä suunnitelmissa Helsinkiin olisi tarkoitus lentää kolme edestakaista matkaa päivässä ja Ruotsin pääkaupunkiin Tukholmaan puolestaan kaksi vuoroa. Sunnuntaisin lennettäisiin vain yksi vuoro päivässä molempiin kohteisiin. Ja koska kilometreissä ja lentotunneissa mitattuna matka kumpaankaan kaupunkiin ei vallan suuri ole, alustavat lippujen hinnat ovat varsin kohtuulliset: noin 50 euroa kappaleelta.

Koska säännölliset reittilennot kulkevat ainakin aluksi vain kahden isolle kansainväliselle lentoasemalle, osapuolet ovat tehneet sopimukset Finavian ja liikennöivien lentoyhtiöiden kanssa matkatavaroita koskien. Yhdellä check-inillä Porista lentokoneeseen nouseva pystyy vaihtamaan konetta Helsinki-Vantaalta tai Arlandasta ilman matkatavaroiden turhaa siirtämistä koneesta toiseen. Hyvin todennäköistä onkin, että Porista Helsinkiin lähtevien koneiden matkustajat koostuvat pääsääntöisesti jatkolennoille pyrkivät, sillä liikematkailua ajatellen lentokone ei lähtöselvittelyt ja lentoasemalta keskustaan siirtymiset mukaanlukien ole välttämättä se nopein vaihtoehto pääkaupunkiseudulle matkustaville. Ruotsiin matkustaminen helpottuu taas huomattavasti, sillä tähän asti vaivattomin keino Tukholmaan lähtemiselle on ollut Turusta ruotsinlaivaan astuminen monta tuntia kestävälle laivamatkalle.

Visit Pori Oy:ltä kerrotaan, että kiinnostus reittilentoja kohtaan on ollut suurta ja uutinen säännöllisen liikennöinnin aloittamisesta on kerännyt pääosin erittäin positiivista palautetta. Nähtäväksi kuitenkin jää, mikä tulee olemaan lentoaseman vilkastumisen vaikutus Porin muuhun julkiseen liikenteen, eli Onnibusin, Matkahuollon ja VR:n matkustajamääriin.