Liiku enemmän, voi paremmin — 3 vinkkiä liikuntaharrastuksen aloittamiseen!

Urheileminen ja liikkuminen vaatii aikaa ja resursseja, joita meillä monilla kiireisillä ihmisillä ei ole lainkaan ylimääräistä. Vaikka normaaliin kävelylenkeillä käymiseen ei tarvita lenkkareita ja verkkareita kummempia varusteita, täytyy kuitenkin koko prosessiin varata vähintään puoli tuntia ja mahdollinen suihkussa käymisen aika, jos haluaa reippailla oikein hien pintaan. Opinnot, kotityöt, sosiaaliset suhteet, lapset ja vapaa-ajan harrastukset kilpailevat päivittäin meidän ajankäytöstämme ja jos vaakakupissa ovat ruokaostoksilla käyminen ja päivittäinen liikuntahetki, syystäkin usein päivän hikoilu jää välistä.

Onneksi on olemassa loputtomasti liikuntamuotoja, jotka eivät ole niin aikaavieviä ja joita voi harrastaa vaikka omassa kodissaan, jopa muutamissa minuuteissa! Tiäksää onkin listannut näistä liikuntatavoista suosituimmat.

Kotiliikuntavälineet

Käsipainosetit, jumppamatot, vatsalihaslaitteet… Omaan kotiinsa saa vähällä vaivalla (mutta suurella rahatukulla) rakennettua vaikka huipputason kuntosalin, eivätkä kodin kuntoiluvälineet ole millään muotoa nykyajan keksintö. Jo 1940-luvulta lähtien erilaisia kotiäideille suunnattuja laitteita on ollut markkinoilla ja sama trendi jatkuu nykyäänkin, sillä erotuksella tosin, että niiden käyttäjäkunta on laajentunut radikaalisti. Jos mainitut käsipainot eivät ole sinun juttusi, kannattaa harkita nilkka- tai rannepainoihin sijoittamista. Vain puolen kilon lisäpainot käsissä tuo kotiaskareisiin lisää fyysisyyttä ja treenaus tapahtuu muun puuhastelun ohella kuin itsestään. Myös rollerit, eri erilaiset vaahtomuoviputket joiden päällä rullaillaan, ovat suosittuja lihaskuntotreeneissä.

HIIT

Aika ajoin nousee erilaisia liikuntatrendejä, jotka kuihtuvat joko muoti-ilmiön hiivuttua tai niiden tehottomuuden vuoksi. Liikuntatutkijat ovat harvinaisen yksimielisiä, että sykkeellä on aiempaa luultua suurempi merkitys kuntoilussa ja siksi käsite HIIT (High Intensity Interval Training) on noussut merkittävään asemaan. Ideana on, että treenatessa tehdään suoritteita korkealla sykkeellä, levätään muutama sekunti, ja jatketaan taas kovalla sykkeellä. Vain 15 minuutin HIIT-juoksulenkki vastaa kulutukseltaan ja teholtaan tunnin perushölkkää, tosin hikoilla saa ja kovasti. Mutta toisaalta, 15 minuutin lenkin ja suihkun jälkeen olet jo valmiina jatkamaan päivän muita askareita, kun olisit vielä juoksemassa pururadalla kepein askelin

7 minuutin treeni

USA:sta lähtöisin oleva 7 minuutin treeni on eräänlainen HIIT-harjoittelun muoto, mutta se perustuu täysin lihaskuntoharjoitteluun ja on jopa puolet lyhempi, kuin vartin juoksulenkki. Varoituksen sana: 7 minuutin treenissä hikoilee kovasti, joten työpaikalla lounastauolla ei treeniä ehkä kannata tehdä, ellei ehdi käymään suihkussa treenin jälkeen. Puhelimelle saa ladattua kätevän sovelluksen, joka ohjaa treenin kulun. Ohjelmasta riippuen treenissä on 11-13 eri lihaskuntoliikettä, joita tehdään perätysten 30 sekunnin ajan. Liikkeiden välissä pidetään 10 sekunnin palautustauko. Tutkitusti tehokkaat 7 minuutin treenit ovat täydellisiä haasteista pitäville, joilla ei ole aikaa pidemmille urheiluhetkille!