Maakuntamatkailua

Niinhän ne sanovat, että matkailu virkistää. Onhan väite täysin paikkaansa pitävä, mutta jos nyt et satu asumaan 100 kilometrin säteellä Helsinki-Vantaan lentoasemasta, on lyhyempää ex tempore -matkaakin suunniteltava hyvissä ajoin etukäteen. Toki näin rannikolla asuvat pääsevät laivalla Turusta vaivatta Ahvenanmaalle ja Ruotsiin, mutta buffetpöydät ja pelikoneet tulevat äkkiä liiankin tutuiksi eikä samaa reittiä liian montaa kertaa halua edes edestakaisin seilata.

Mutta onhan meillä onneksi yli 330 000 neliökilometria tutkittavaa täällä meidän omassa kotimaassamme, joista reilu 8200 sijaitsee ihan tässä rakkaassa Satakunnassa. Maakuntamatkailua ajatellen Pori on varsin ihanteellinen lähtöpiste, sillä pituussuunnassa se sijaitsee noin puolivälissä Satakuntaa. Tutkittavaa siis piisaa, lähti sitten etelään, pohjoiseen tai sisämaahan päin. Ja vaikka julkinen liikenne maakunnassa pelaa suht hyvin, oman auton käyttäminen on tässä tapauksessa enemmän kuin suositeltavaa, sillä juuri nuo unohdetut, pikkuteiden varsilla päivystävät huoltamot ja jäätelökioskit ja niiden sympaattiset omistajat antavat kuvaa satakuntalaisesta mentaliteetista ja elämänasenteesta aidoimmillaan.

Mihin sitä sitten köröttelisi? Noh, jos on aikaa hieman pidemmälle visiitille, Eurajoella sijaitseva, kiusallisen usein otsikoissa rakennustöiden myöhästelyn vuoksi ollut Olkiluodon ydinvoimala on vierailun arvoinen paikka. Olkiluotoon on helppo poiketa kasitieltä: ydinvoimalaan johtava tienhaara jää tien oikealle puolelle noin 10 kilometriä Eurajoen ohi ajaessa mentäessä Porista etelään. Pääsy itse tuotantotiloihin on luonnollisesti kielletty ulkopuolisilta, mutta alueella toimivassa vierailukeskuksessa pääsee tutustumaan ydinvoimalan historiaan, sen rakennusvaiheisiin ja ydinvoiman perusteisiin.

50 kilometriä Porista etelään sen sijaan löytyy Rauma, jonka kanssa viha-rakkaussuhde on kestänyt jo vuosikymmeniä. Leikkimielisestä, keskenäisestä naljailusta huolimatta porilaiset ja raumalaiset tulevat vallan hyvin keskenään toimeen, vaikka kaupunkeja edustavien urheiluseurojen kohtaamiset herättävätkin suuria tunteita kummassakin kaupungissa. Rauma tunnetaan eritoten idyllisestä Vanhasta Raumasta ja hyvin erikoisesta murteesta, jota jopa porilaisten on vaikea ymmärtää…

Porista pohjoiseen lähtiessä taas voi päätyä aina Kankaanpäähän asti, joka voi monelle asepalveluksen suorittaneelle olla jo entuudestaan tuttu paikka. Niinisalon varuskunnan lisäksi noin 11 000 asukkaan kaupunki tunnetaan muun muassa Superpesisjoukkueestaan (Kankaanpään Maila). Lisäksi Kankaanpäässä toimii Satakunnan Ammattikorkeakoulun eli SAMKin taidealan kampus.