Mitä tehdä Porissa ilmaiseksi tai pienellä rahalla?

Pori ei perinteisesti ole kuulunut Suomen suosittuihin matkailukohteisiin kesän tapahtumaviikkoja lukuunottamatta, mutta aivan viime vuosina matkailu länsirannikon karhukaupunkiin on itse asiassa lisääntynyt merkittävästi. Samalla myös tekemistä kaupungissa on alkanut riittää runsaasti. Mikäli et ole lähdössä matkoille tai viihdyt kotonasi Porissa, löytyy tietysti netistäkin runsaasti tekemistä. Testaa esimerkiksi Unibet bonuskoodi, jonka avulla voit jopa voittaa netin rahapeleistä hieman taskurahaa.

Kesäajan aktiviteetteja

Porissa on yksi ilmainen ja varsin itsestäänselvä aktiviteetti kauniille kesäpäiville – Yyterin hiekkarannat. Itse Yyteriin matkaaminen Porin keskustasta vaatii mahdollisesti hieman lompakon kaivamista, sillä keskustasta hiekkadyyneille matkaa kertyy noin 20 kilometriä. Pyörätiet perille ovat tosin varsin hyvät, joten jos alta löytyy poljettava kulkuväline, on maksuna vain kalorien polttaminen.

Yksi sentinvenyyttäjän suosikkiharrastuksista on tietenkin ihmisten bongailu. Siihen Porissa kesäisin joka päivä avoinna oleva Kauppatori kaupungin keskustassa tarjoaa mainiot puitteet. Jos tahtoo istahtaa hieman pidemmäksi aikaa torin elämästä nauttimaan, eivät torikahvit paljoa lompakkoa kevennä. Toinen mainio paikka edullisille kahveille ja kaupungin aidon sykkeen tuntemiselle on Kauppahalli, joka sijaitsee kävelykadulla aivan torin tuntumassa.

Keskustan pohjoispuolella sijaitseva Kirjurinluoto on avoinna ympäri vuoden, mutta parhaimmillaan erityisesti kesäaikaan. Porin keskuspuistona toimiva alue on suosittu ulkoilukohde kaiken ikäisten parissa. Tarjolla on polkua niin rauhalliseen tahtiin eteneville luonnonystäville kuin lenkkeilijöillekin. ”Kirvatsissa” on myös frisbeegolfrata.

Kesäisin Kirjurinluodossa toimii eläinpuisto, johon ei ole pääsymaksua. Siellä varsinkin lapsiperheet mutta myös muut luonnonystävät viihtyvät ja voivat nähdä vaikkapa riikinkukon koko komeudessaan. Pelle-Hermannin maksuton leikkipuisto sijaitsee niin ikään Kirjurissa. Kesäisin puistossa kaupungin lasten maskotti, mustavaris Viksu, viihdyttää ja järjestää ohjelmaa. Kirjurinluodossa sijaitsee myös uimaranta.

Pori on tietysti tunnettu Jazz-festivaalistaan. Liput pääesiintyjien keikoille maksavat tunnetusti maltaita, mutta festivaalien perinteeseen on kuulunut ja kuuluvat edelleen lukuisat ilmaiskeikat ympäri kaupunkia, mutta ns. Jazzkadulle keskittyen. Ilmaiskonsertteja on edelleen joka päivä tarjolla useita koko festivaalien ajan. Myös vuosittain järjestettävä Pori Folk -festivaali tarjoaa kaupunkilaisten iloksi ilmaiskonsertteja.

Juseliuksen mausoleumi on upea pala suomalaisen arkkitehtuurin ja taiteen historiaa. Erityisen tunnettu kaupungin hautausmaalla sijaitseva mausoleumi on Akseli Gallén-Kallelan maalaamista freskoista. Ei pääsymaksua! Keski-Porin kirkko on toinen hieman samaan kategoriaan menevä vierailukohde, johon ei luonnollisestikaan peritä pääsymaksua.

Tekemistä talveksi

Museot ovat matkailijoiden suosima juttu ympäri vuoden, mutta aivan erityisesti niinä aikoina vuodesta, jolloin säät eivät houkuta olemaan ulkona. Monissa kaupungeissa museot tarjoavat ilmaispäiviä tai -tunteja, ja näin on myös Porissa. Esimerkiksi kansainvälisestikin varsin arvostetussa Porin taidemuseossa voi vierailla ilman pääsymaksua keskiviikkoisin klo 18-20.

Lisää taidetta voi nähdä ilmaiseksi Taiteilijaseura NYTE ry:n ylläpitämässä Galleria 3h+k:ssa, jota voi pitää varsin matalan kynnyksen galleriana. Muitakin gallerioita kaupungista löytyy, ja nämä löytyvät helposti netin hakukoneita käyttämällä.

Tekojäärata hieman keskustan eteläpuolella tarjoaa talvisin ilmaisia yleisöluisteluvuoroja. Osa vuoroista on mailattomia, osassa voi ottaa mailan mukaan ja pistää vaikka pienet pipolätkäpelit pystyyn. Toinen kaupungin tarjoama ilmainen palvelu on luonnollisesti kirjasto, ja koko Satakunnan maakunnan pääkirjasto löytyykin Porin keskustasta. Kirjastossa järjestetään paljon myös pääsymaksuttomia ilmaistapahtumia, kuten yleisöluentoja ja kirjailijavierailuja.

Oman kansallisen rahapeliyhtiömme ilmaiseksi tarjoama Veikkauskortti tarjoaa etuja myös Porissa. Esimerkiksi Luontotalo Arkkiin ja Rosenlew-museoon Veikkauskortin esittämällä pääsee ilmaiseksi sisään keskiviikkoisin. Kannattaa tarkistaa myös edut jääkiekon Liigaa pelaavien Porin Ässien suhteen – usein otteluihin voi kortilla päästä kaksi yhden hinnalla. Ässien pelissä vierailu on muutoinkin oleellinen osa porilaisuutta, vaikka ei sitten niin jääkiekosta välittäisikään.