Opiskelijan Pori

Kun kevät lähestyy, tarkoittaa se monille opiskelijoille joko kesätöiden aloittamista tai lomalle heittäytymistä. Monille tosin kevät on uuden alun aikaa, sillä opiskelupaikkojen hakeminen tulee jälleen tapetille. Syksyllä alkavien koulutusohjelmien opiskelijavalinnat julkaistaan vasta kesällä, mutta pääsykoe- ja koulunetsimisrumba alkaa viimeistään tässä kuussa suurimmalla osalla opiskelijoista. Suurien kynnyskysymysten äärellä ovat niin peruskoulun päättävät, kuin lukiosta tai ammattikoulusta valmistuvat.

Vaikka suurien kaupunkien (Tampere, Turku, Helsinki, Oulu) vetovoima onkin nuorille suuri, aina ei ole pakko lähteä Satakuntaa kauemmas mieluisan opiskelupaikan perässä. Tarjonta on isommassa kaupungissa yleensä toki laajempi, mutta myös moniin pienillä paikkakunnilla toimiviin oppilaitoksiin on hyvin suurta tunkua erikoisen tai muuten muun Suomen opiskelutarjonnasta poikkeavan koulutusohjelman ansiosta. Yksi hyvä esimerkki on juuri Satakunnassa toimivan toisen asteen oppilaitoksen Sataedun Nakkilan yksikkö, josta vuosittain valmistuu muun muassa elokuva-, TV- ja pelialan ammattilaisia. Samoissa tiloissa toimii myös elokuvastudio Villilä Studiot, jossa on kuvattu esimerkiksi Risto Räppääjä -elokuvia.

Toisen asteen oppilaitoksia Porissa toimii yhteensä kuusi, joista neljä ovat lukioita, kun taas Winnova ja Palmgren-konservatorio taas tarjoavat ammatillista peruskoulutusta. Porissa, Raumalla ja Laitilassa toimiva Winnova tarjoaa Porissa kymmeniä nuorille suunnattuja opinto-ohjelmia vuosittain. Tarjonnasta löytyy muun muassa hiusalan, laboratorioalan, liiketalouden ja musiikkialan perustutkinto. Rauman yksikköön puolestaan hakee joka vuosi useita porilaisiakin opiskelemaan merenkulkualaa. Palmgren-konservatoriossa puolestaan voi 180 osaamispisteen koulutusohjelman myötä hankkia muusikon tai musiikkiteknologin ammatin itselleen.

Porissa on myös kolme eri korkeakoulua. Kaupungissa toimii diakonia-ammattikorkeakoulun (DIAK) yksikön lisäksi Porin yliopistokeskus, joka pitää sisällään usean eri yliopiston eri yksiköitä. Porissa toimii muun muassa. Aalto-yliopiston taideteollinen korkeakoulu ja lisäksi Tampereen ja Turun yliopistoilla on kaupungissa myös omat yksikkönsä. SAMK eli Satakunnan ammattikorkeakoulu toimii tällä hetkellä Raumalla, Kankaanpäässä ja Huittisissa, mutta syksyllä 2017 matkailun, liiketalouden, tekniikan ja sosiaali- ja terveysalan opetus alkaa myös Porissa, kun kampuksen rakennustyöt saadaan päätökseen kuluvan kevään aikana.

Tarjontaa siis kaupungissa riittää laidasta laitaan! Tottakai rankan opiskelun vastapainoksi täytyy myös muistaa rentoutua ja siihen onneksi auttavat Porin lukuisat aktiviteetit ja liikuntakeskukset, ravintolat ja kulttuurimenot. Pori on tarpeeksi iso ollakseen eläväinen ja täynnä iloa, mutta tarpeeksi pieni ollaksesi siellä kuin kotonasi.