Pori 101: Mitä kaupungista tulee tietää, pähkinänkuoressa!

Se on jokseenkin noloa saapua uuteen kaupunkiin ja näyttää välittömästi junasta noustessa siltä, että on aivan pihalla kaikesta. Outoa kyllä, me suomalaiset emme halua näyttää turisteilta, vaikka paikka olisikin entuudestaan ihan täysin outo ja siitä syystä neuvojen kysyminen paikallisilta olisi täysin oikeutettua. Joskus, syystä tai toisesta, sitä kuitenkin haluaa mennä ja liikkua, kuin olisi ikänsä näitä katuja tallannut. Vaikka voimmekin vakuuttaa, että meitä porilaisia ei voisi vähempää kiinnostaa, oletko turisti vai et (sillä Pori Jazzin myötä olemme tottuneet ulkopaikkakuntalaisiin vallan hyvin), tässä muutamia vinkkejä, joita seuraamalla vaikutat paljasjalkaiselta porilaiselta ja vältyt nololta turistin leimalta:

1. Ässät on parasta ikinä. Pelataanhan täällä jääkiekkoa muutenkin ja porilaisia joukkueita löytyy usean lajin pääsarjasta, mutta jos joku kysyy, niin tottakai olit keväällä 2013 torilla juhlimassa Ässien mestaruutta 25 vuoden tauon jälkeen. Jos joku vielä epäilee, voit keskustelun lomassa mainita sellaisia porilaisia kiekkotähtiä, kuten Veli-Pekka Ketola, Pekka Rautakallio, Jesse Joensuu ja Erik Haula. Ja muista tottakai kehua, miten nyt Isomäen jäähallin remontin jäljiltä kausikorttipenkeillä viihtyy entistäkin paremmin.

2. Rauma on Porin eteläinen ghetto. Vaikka teknisesti ottaen Rauma ja Pori eivät edes ole naapurikaupunkeja (yhteistä kuntarajaa ei siis ole metriäkään), silti kaupunkien välinen vastakkainasettelu ja nokittelu on jatkunut jo vuosikymmeniä. Lukon ja Ässien väliset jääkiekko-ottelut ovat satakuntalaisten urheilufanien odotetuimpia tapahtumia ja aina kun Raumalla mokataan, sille Porissa nauretaan. Hyväntahtoisesti tottakai.

3. Aitoon porilaiseen EI kuulu kananmunaa. Älä siis grillijonossa ihmettele (ainakaan ääneen), jos sämpylän välistä mielestäsi puuttuu jotain olennaista – silloin tulet tahtomattasi paljastaneeksi todelliset karvasi.
Kuten listan lyhyys paljastaa, me porilaiset olemme aika maanläheistä kansaa ja meidän kanssamme tulee toimeen ilman suurempia vippaskonsteja. Vaikka olemmekin ylpeitä urheilustamme ja musiikistamme, voit tulla juuri sellaisena kuin olet vierailemaan Satakunnan maakuntakeskukseen.

Ai niin, yksi juttu vielä. Vaikka lyhyt, soinnukas Porin murre muiden lounaismurteiden lailla saattaa tuntua aluksi erikoiselta, älä kuitenkaan yritä matkia puheenparttamme. Ethän nimittäin halua vahingossa kuulostaa turkulaiselta tai mikä pahinta, raumalaiselta.